Am considerat ca, din moment ce vorbim despre fose septice , ar fii cazul sa vorbim si despre principiile de functionare ale acestora. Sa facem un fel de incursiune in procesul ce transforma apa menajera in apa filtrata si inofensiva din punct de vedere ecologic.
Asadar apa menajera este rezultatul folosirii apei potabile pentru activitatile casnice. Apele provenite de la bucatarie, dus, toaleta contin materii solide in suspensie de natura minerala si organica, in special compusi ai azotului si fosforului .
Aceasta apa intra in primul compartiment al fosei septice. Aici au loc procesele de decantare a materiei solide (prin gravitatie - rezultand un strat de namol pe fundul bazinului) si de separare a grasimilior prin flotatie (acestea fiind mai usoare decat apa se ridica la suprafata formand un strat de spuma). Tot in primul compartiment are loc si procesul de fermentatie anaeroba a namolului sedimentat (acesta prin mineralizare isi reduce considerabil volumul) precum si procesul de degradare anaeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in apa uzata.
Din prima camera apa (decantata primar) trece in decantorul secundar (decantor IMHOFF). Datorita pozitionarii acestuia si datorita sistemului Imhoff de trecere a apei se realizeaza o a doua decantare a apei avand ca rezultat o sedimentare cat mai eficienta a materiei solide. Apa deja decantata primar si secundar trece in camera de clarifiere/limpezire de unde este eliminata in drenaj unde au loc procesele de descompunere aeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in sol
Materiile solide se acumuleazǎ, in general, in primul compartiment unde suferǎ o fermentatie anaerobǎ bazicǎ. Aceastǎ fermentatie antreneazǎ productia de oxid si bioxid de carbon,hidrogen sulfurat si metan. La suprafatǎ, bulele antreneazǎ particule de noroi care sfarsesc prin a forma o crustǎ. Materiile solide se depun la fundul bazinului. Gazele se eliminǎ prin orificii sau conducte de aerisire iar materiile solide se eliminǎ prin vidanjare periodicǎ.
Dupa primul compartiment, un al doilea primeste efluentii decantati sub forma unui fluid limpede. Tinand cont de faptul cǎ apa rezultatǎ nu este potabila, trebuie ca dupǎ un timp, care poate dura intre 1 si 3 zile, lichidul rezultat sǎ fie evacuat printr-un sistem de drenare subteran. Aici are loc filtrarea totalǎ, datoritǎ stratului filtrant natural prin care trece. Grǎsimile, uleiurile si alte materii mai usoare decat apa plutesc la suprafatǎ si constituie un strat de spumǎ susceptibil de a se transforma intr-o crustǎ destul de durǎ.
Volumul fosei septice depinde de numarul de utilizatori si de cantitatea apelor uzate deversate. De asemenea, volumul de stocare a noroiului si spumei depind de frecventa vidanjarilor, de temperatura ambiantǎ si de mijloacele de spalat utilizate. Apele uzate trebuie sǎ intre in fosa septicǎ astfel incat sǎ perturbe cat mai putin curgerea in aceasta, sǎ deranjeze cat mai putin procesul de sedimentare. Este bine ca inaintea intrǎrii apelor in fosa septicǎ, acestea sǎ treacǎ printr-un cǎmin vizitabil.
Iesirea efluentilor din fosa septicǎ se face printr-un tub de diametru mai mic, din PVC. Optional se mai poate monta un recipient final de ape uzate, recipient echipat cu o micǎ pompǎ. Cu ajutorul acesteia, apele pot fi trimise la o oarecare distantǎ de fosǎ sau pot fi ridicate la diverse inaltimi impuse.(Informatiile se gasesc si pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Fos%C4%83_septic%C4%83)
Best regards
Ecologic
" Noi chiar credem in ECOLOGIZARE ! "
" Noi chiar credem in ECOLOGIZARE ! "